THE BIG NOWHERE

ένα σημειωματάριο

Thursday, September 14, 2006

You try to run from me, run from me, run from me, I am the adversary, I am your foe, I go where you go........

Φέτος, το καλοκαίρι βουτήχτηκε στο αίμα. Θα μου πείτε κάθε καλοκαίρι έχει τους πολέμους του, τα ατυχήματά του, για κάποιον μυστηριώδη λόγο τους περισσότερους θανάτους γνωστών και φίλων αλλά εννοώ κάτι άλλο, οπότε ας εξηγηθώ καλύτερα.
Πριν απο μερικούς αιώνες κι ενώ τέλειωνα το δημοτικό ή πήγαινα στην πρώτη τάξη γυμνασίου, η τηλεόραση άρχισε να δείχνει τις "Περιπέτειες του Σέρλοκ Χολμς". Πήρα και το βιβλίο, το διάβασα και αποφάσισα ότι θα γινόμουν ή Sherlock Holmes ή Irene Adler. Δεν έγινα τίποτα από τα δύο ( ανεπάρκεια ). Συνέχισα όμως να διαβάζω και να βλέπω αστυνομικά, θρίλερ οτιδήποτε έπεφτε στο χέρι μου και είχε να κάνει με εγκλήματα. Η απόσταση που χωρίζει τον Γιάννη Μαρή από τον Ian Rankin είχε εκμηδενιστεί. Το αίμα εκτος από ζωτικό, μπορεί να γίνει και πολύ γοητευτικό ( αρκεί να μην είναι το δικό σου που χύνεται ).
Φέτος το καλοκαίρι πάντως έφτασα σε επίπεδα εθισμού. Ανέκαθεν διάβαζα πολλά και πολύ διαφορετικά πράγματα αλλά τώρα δεν διαβάζω τίποτα άλλο πέρα από φρίκη. Διάβασα σύγχρονα αστυνομικά, μεσαιωνικά αστυνομικά, τον δικαστή Τι από την αρχαία Κίνα, βυζαντινής περιόδου, ένα που η υπόθεση διαδραματίζονταν στην Πομπηία (πριν σκάσει ο Βεζούβιος), θρίλερ με Ινδιάνους, θρίλερ με βουντού, με στοιχειωμένα σπίτια, με παιχνίδια του μυαλού, με παρανοικούς και με πολύ λογικούς δολοφόνους, κλασικούς συγγραφείς τρόμου κα το νέο αίμα, γυναικεία λογοτεχνία αστυνομική και τρόμου ( η Louise Welsh από τη Γλασκώβη είναι το απόλυτο must για όποιον ενδιαφέρεται),νοικιάζω από το video club μόνο τα επεισόδια του C.S.I. ( Las Vegas γιατί το Miami δεν μου αρέσει ) και βλέπω ανελλιπώς Δευτέρα - Παρασκευή το Law and Order-criminal intent, τα X-files την Τετάρτη, C.S.I. κάθε Σάββατο και ότι θρίλερ βάλει η τηλεόραση. Έκανα μια προσπάθεια και πήρα πριν από κανένα μήνα να διαβάσω το "Μη μ' αφήσεις ποτέ" του Ισιγκούρο. Τι ωραίο βιβλίο! Εδώ κι ένα μήνα έχω κολλήσει στη σελίδα 25. Με το που το πιάνω η συγκέντρωση πάει περίπατο. Κάθομαι, το κοιτάω, με κοιτάει κι αυτό και μετά το βλέμμα στρέφεται αργά στη βιβλιοθήκη και κοιτά με λαχτάρα τον Ellroy ή ακόμα χειρότερα τον Masterton που μου γνέφει. Ζώντας με τους "άλλους" νομίζω πως έχω φτάσει σ' ένα περίεργο επίπεδο ευτυχίας. Κάθομαι και αναλύω περίπλοκες υποθέσεις με τον Gil Grishom, τον Robert Goren και την Alexa Eames (προιστάμενοι) και βγαίνω για μπύρες με την Sara και τον Warrick (συνάδελφοι). Κάπου σ' έναν άλλον, μακρινό πλανήτη ζώ σ' ένα ερωτικό τρίγωνο με τον Μulder και την Scully ( ναι, θέλω ΚΑΙ τον Mulder ΚΑΙ την Scully ) και φυλακίζομαι σε πηγάδια με την δύστυχη Yamamura Sadako. Νομίζω ότι οι Ιάπωνες έχουν πάει τον τρόμο επίπεδα πιο πάνω αλλά οι Αμερικάνοι κατέχουν την πραγματικη αστυνομική ιστορία.
Εν ολίγοις μια χαρά περνάω γιατρέ μου αλλά που θα πάει αυτή η υπόθεση; Κι ο Ισιγκούρο που είναι τόσο καλός (και ιαπωνικής καταγωγής ) τι θα γίνει; Προχθές αποφάσισα σε μια άσκηση αυτελέγχου να μην δω Law and Order. Μέσα στο δεκάλεπτο είχα ανοίξει την τηλεόραση και ρουφούσα σαν σφουγγάρι τα τεκταινόμενα.
Δεν ξέρω γιατί ο τρόμος και η βία είναι τόσο ελκυστικά στον κόσμο, ίσως γιατί όλοι προσπαθούμε να ξορκίσουμε τους φόβους μας μέσα από γεγονότα που πάντα συμβαίνουν σε κάποιον άλλον και όχι σε μας. Ισως γιατί όλα αυτά με τα τόσα που συμβαίνουν γύρω μας, μάς φαίνονται πολύ κοντινά. Ισως γιατί απλώς το έχουμε μέσα μας, την σκοτεινή πλευρά και τα αρχέγονα ένστικτα, όπως έδειξε και απέδειξε η ιδιοφυής Patricia Highsmith όταν παρουσίασε στον κόσμο ένα καινούριο, τερατώδες, αλλά τόσο πραγματικό μοντέλο ανθρώπου: τον Tom Ripley.

The adversary - Crime And The City Solution

3 Comments:

Blogger emptyscreen said...

"i come to you, come to you, come to you, i am the adversary, iam your foe, i come where you go..."

12:41 PM  
Anonymous Anonymous said...

θα τα πάρεις τώρα με αυτά που θα γράψω, αλλά τι να κάνω αφού αυτά σκέφτομαι; για μένα (ΜΟΝΟ για μένα όμως, να μην παρεξηγούμαι) η έλξη προς κάθε τι αρνητικό είναι μια επικύνδυνη συνήθεια, πολύ καλά υποστηριζόμενη και καλλιεργούμενη στον κόσμο που ζούμε(;). τόσο που μπορεί να ξεχάσουμε στο τέλος πόσο υγιή και όμορφη αίσθηση έχει η σκέψη και η πρακτική οποιασδήποτε θετικής κατάστασης, συναισθήματος, σκέψης ή πράξης. μεγάλο θέμα, πολύ μεγάλο, αν όχι το μεγαλύτερο στην εποχή που διανύουμε. εγώ πάντως, τον τελευταίο καιρό, προσπαθώ συνειδητά να αντιστρέφω κάθετι αρνητικό σε θετικό, έτσι για την ποικιλία του πράγματος και για να δω αν θα έχω έτσι μια καλύτερη καθημερινότητα και άρα μια καλύτερη ζωή ίσως. όταν μου τη δίνει κάποιος π.χ. (πράγμα που συμβαίνει συνεχώς, αφού ανήκω στην κατηγορία των ανθρώπων που γεννήθηκαν θυμωμένοι. ακόμη και η διαφορετικότητα των άλλων με θυμώνει και δεν ξέρω αν έχω τέτοιο δικαίωμα-γιατί πρέπει οι άλλοι να είναι όπως τους επιθυμώ εγώ;)προσπαθώ αμέσως: ή να βρω ένα τουλάχιστον πράγμα που να είναι θετικό σε αυτόν/ήν, ακόμη κι αν αυτό είναι το χρώμα της μπλούζας τους ή να σκεφτώ το θετικό αντίστοιχο του αρνητικού χαρακτηριστικού τους που τόσο με "ενοχλεί" και με κάνει να χάνω το χρόνο μου σε αρνητικές σκέψεις. αν δεν μπορώ να σκεφτώ τίποτε θετικό, τότε δεν αξίζει τον κόπο να ασχοληθώ ούτε και με αυτά που με "ενοχλούν". ξέρεις πόσο χρόνο και ενέργεια έχω αρχίσει να γλιτώνω; θα εκπλαγείς. και τελικά ωραία αίσθηση έχει το να μην έχεις δράματα και αρνήσεις...θα το προτιμήσω και θα με αυτοεπανεκπαιδεύσω.

7:12 AM  
Blogger salparadise said...

emptyscreen:
come, we'll have a hell of a time!!
chris:
δεν τα πήρα καθόλου. Ο καθένας έχει (ευτυχώς ακόμα) την άποψή του. Δεν θα αναλύσω τις εξαρτήσεις και τις διαθέσεις μου μέσα από το blog, απλώς πιστεύω πάρα πολύ βαθιά ότι όλοι έχουμε το "σκοτεινό εγώ" μας και αν δεν το αποδεχτούμε, δεν το κοιτάξουμε κατάματα και δεν το πολεμήσουμε, τότε είναι σαν να μην μπορούμε να εκτιμήσουμε πλήρως την θετική πλευρά της ζωής μας.Από την άλλη μπορεί να κάνω και λάθος...

1:40 AM  

Post a Comment

<< Home