THE BIG NOWHERE

ένα σημειωματάριο

Thursday, January 18, 2007

Time, time, time see what's become of me........

Πασίγνωστο χιτάκι της δεκαετίας του 80 που ακουγόταν στην ταινία "Less Than Zero". Όταν την είχα δει την περίμενα πως και πως, γιατί είχα διαβάσει το βιβλίο και είχα ενθουσιαστεί. Λάθος! Η ταινία μου φάνηκε εντελώς ανάποδη. Είχε ωραία κινηματογράφηση, αλλά ανέμπνευστη μεταφορά στην οθόνη. Οι δύο καλύτεροί της ηθοποιοί παίζανε δεύτερους ρόλους, πράγμα όχι απαραίτητα κακό, αφού τα δίνανε, αλλά το πρωταγωνιστικό ζεύγος δεν βλεπότανε με τίποτα. Δεν ξέρω γιατί μου ήρθε αυτή η ταινία στο μυαλό, όταν χθες βλέπαμε το " 'Εγκλημα στο κολλέγιο", το οποίο πρέπει να έχει έναν από τους τον πιο ηλίθιους ελληνικούς τίτλους για δύο λόγους: ο τίτλος της ταινίας είναι "Brick" (το γιατί, να δείτε την ταινία να το καταλάβετε) και το έγκλημα δεν γίνεται στο κολλέγιο, γιατί δεν υπάρχει κολλέγιο, σ' ένα σχολείο διαδραματίζεται όλη η υπόθεση.
Τελοσπάντων, μου άρεσε πολύ το "Brick" και για τον συνδυασμό του film noir με teen movie και γιατί έχει έναν πραγματικά χαρισματικό πρωταγωνιστή (μια διασταύρωση cartoon και Philip Marlowe) και γιατί δείχνει ότι η εφηβική ηλικία δεν είναι μόνο το "American Pie" (ούτε καν το "American Beauty") αλλά μπορεί να γίνει μια πολύ σκληρή, μαύρη και μηδενιστική εποχή ( στην οποία προσωπικά, διόλου δεν επιθυμώ να επιστρέψω). Υποθέτω λοιπόν ότι αυτή είναι και η σύνδεση της (στο μυαλό μου) με το "Less than zero" και ίσως μια μεγάλη διαφορά τους. Παρόλο που η προαναφερθείσα υποτίθεται ότι είναι ρεαλιστική και η άλλη όχι και τόσο (γιατί μην τρελαθούμε, πόσα πιτσιρίκια μιλάνε σαν τον Robert Mitchum στην καθημερινότητά τους;), το "Brick" τολμά να πάει εκεί που το "Less Than Zero" είχε όλες τις προυποθέσεις, αλλά ποτέ δεν θέλησε.
ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΣΗΜΕΙΩΣΗ: ΔΕΝ είμαι κριτικός κινηματογράφου.



Hazy Shade Of Winter - The Bangles

5 Comments:

Anonymous Anonymous said...

Θα μπορούσες όμως.

8:33 AM  
Blogger salparadise said...

indictos:
Ευχαριστώ για το ενθαρρυντικό σας σχόλιο. Ήταν πάντα τ' όνειρό μου!
(κάτι τέτοιες αηδίες γράφω στα post και δεν μπορώ να τις συμμαζέψω μετά).

3:12 AM  
Anonymous Anonymous said...

Μια χαρά ακούγεται όπως τα λες - και στο imdb οι περισσότεροι μόνο καλά λόγια έχουν να πουν. Ελπίζω να το βρω σε τεμπέλικη έκδοση, ήτοι με ελληνικούς και όχι ... φλαμανδικούς υπότιτλους

8:38 AM  
Blogger salparadise said...

chumba:
σας το εύχομαι, γιατί χωρίς υπότιτλους μου φαίνεται μεγάλη πίκρα.

9:40 AM  
Anonymous Anonymous said...

κι εσύ κάνεις σουρεάλ συνειρμούς, δεν είμαι μόνο εγώ που ο Blake Edwards με κάνει να θυμάμαι τον Μπλεκ των κόμικς που διαβάζαμε μικροί. ωραία!

11:27 AM  

Post a Comment

<< Home